2014. szeptember 22., hétfő

Kritikus Tömeg Pécs - 2014.09.21.


   A nyár talán utolsó igazán napsütéses vasárnap délutánját méltón koronázta az a bizonyos Kritikus Tömeg kerékpáros vonulása. Résztvevőként teljesen magával ragadott a hangulat, az élmény, hogy ismeretlenül is ismerjük egymást, ha nem is személyesen és nem is teljesen, de annyit szavak nélkül is tudtunk a másikról, hogy szereti a bringázást és jelenlétével bizonyítani akarja, hogy mindezt tudatosan kívánja művelni.
Az igazán látványos és kreatív logó.
Forrás: https://www.facebook.com/groups/kritikustomegpecs/
   Hihetetlenül pozitív nyomot hagyott bennem, hogy ismeretlen emberek köszöntek rám mosolyogva, ismeretlenül vigyáztunk egymásra menet közben és nem utolsó sorban érződött, hogy ez a megmozdulás alapjában véve egy kritika, egy határozott igény kifejezése, egy békés tiltakozás a fennálló helyzet ellen – gondolok itt az elenyésző és kritikán aluli kerékpárútra és kijelölt kerékpáros nyomvonalakra.
Maléter Pál utca - Nagy Imre út - Aidinger János utca
Siklósi út - Zsolnay Vilmos útca - Balokány liget
    A táv hossza és az útvonal remek választás volt,  Balokányban bekanyarodván a minket fogadó négy fúvós (a zenekar nevére sajnos nem emlékszem és sehol nem találtam feltűntetve… ) igazi modern, csatából visszatérő harcos életérzést adott. A Kodály Központ parkolójában kialakított autómentes bázis is nagyon ötletes volt, jól össze volt hangolva, a Kritikus Tömeg érdeklődő része biztosan talált magának programot, vagy legalább beszerezte a „Lépj!” pólót ami teljesen jól néz ki és ugyan nem szeretem az ilyen „promópólókat”, de szerintem ezt hordani fogom.
A jól kitalált autómentes programok.
   Személy szerint az ittas állapotot szimuláló szemüveg tetszett a legkirályabb a vonalon való sétálásomról készült videón szerintem még egy évig sírva fogok röhögni , de a kézzel hajtós, illetve ellentétesen kanyarodó biciklik is nagyon mókásak voltak.
De hogy ellenpontozzak is egy kicsit, szerintem  a vasárnap 14 óra nem a legszerencsésebb időpont, talán ez az egyik oka, hogy a résztvevők száma nem döntött csúcsot. A másik nagy gondom, hogy jóval hamarabb meg kellett volna hirdetni és sokkal több fórumon, illetve hiányoltam a részletes „menetrendet” is, valamint egy kis eligazítást, hogy tekerés közben mire figyeljünk. Ha jól sejtem, az volt a terv, hogy körbeálljuk a tavat és úgy emeljük fel utoljára a bringákat, de mivel ezt sokan nem értették elég torz volt a hangosbeszélő –, nem is jött össze teljes egészében, pedig nagyon látványos lett volna.
A kevéssé jól sikerült zárókép
Összegezve végülis csak gratulálni tudok a szervezőknek és köszönetet mondani és a résztvevőknek, összegészében nagyon jó bringás délután kerekedett belőle. Ha a következő Kritikus Tömeg szervezéséről nem maradok le úgy, mint ezéről, akkor majd jogérvényesen is hangoztatom a véleményemet és tevékenyen is segítem a kritizálást, de addig is van mit gyakorolni, mivel keserűen kellett tapasztalnom, hogy nem tudom a fejem fölé emelni az én Rozáliám…
Forrás: www.levaigabor.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése