2014. november 19., szerda

Yerka - A csílei önzáró bicaj

   Amíg Hollandia fényes kerékpárútjaival szerepel a nemzetközi sajtó kerékpáros hasábjain, addig Csíléből egy önmagát lezáró bicikliről érkeznek meglehetősen izgalmas és érdekes hírek. Nevén nevezve a gyereket, a Yerka egy olyan speciális, kifejezetten városi igényekhez igazított kerékpár, amit saját alkatrészeinek segítségével lehet lelakatolni.
A tervezők: Andrés Roi Eggers, Cristobal Cabello és Juan José Monsalve.
Forrás: 
washingtonpost.com
   Mikor a három mérnökhallgató Andrés Roi Eggerst, Cristobal Cabellot és Juan José Monsalvet – azzal a szomorú tapasztalattal lett gazdagabb, hogy tolvajok lettek hőn szeretett bringáik új tulajdonosai, elhatározták, hogy kifejlesztenek egy ellophatatlan kétkerekűt, megvédve magukat – és lehetőleg minél több kerékpárost – az ilyen bosszantó kellemetlenségtől.
Az önmagával lezárt Yerka.
Forrás: designboom.com
   Két éves munkájuk gyümölcsének, a Yerkának titka abban rejlik, hogy a váz alsó szárát tulajdonképpen kettő, oldal irányba kihajtható kar alkotja, melyek végeit a könnyedén kihúzható nyeregcső rögzíti. Amellett, hogy így a bringásnak nem kell folyton magával cipelnie egy külön biciklizárat, a legfőbb előnye, hogy míg a zár elfűrészelésével a bicaj maga nem sérül, a Yerka meglovasításához magában a kerékpárban kell kárt tenni, így annak piaci értéke, eladhatósága szenved csorbát és ez egy okos tolvajnak kellőképpen elveszi a kedvét az ilyen bringa ellopásától.

   
   Maga a zárszerkezet a fő prototípuson kulccsal működik, de az alkotók készítettek olyan variációkat is, ahol zárkombináció és okostelefon – Bluetooth-szal – oldja meg a biztonságos lezárást. Ahogy a videón is látszik, a rögzítés kevesebb, mint 20 másodpercet vesz igénybe, ami nagy előny, ha az ember késésben van és persze nincs elvesztegetett idő és szerencsétlenkedés a hagyományos lakat táska mélyéről való előkotorásával sem.

   Az ötlet maga szerintem nagyon szuper, de – mint mindennek – azért ennek is van némi hátulütője, mint például a kerekek rögzítése ezzel a módszerrel nem megoldott és nem is mindenfajta kerékpártárolóban lehet elhelyezni az ilyen bicajt. Természetesen mindent egybevéve jó kis járgány ez a Yerka, tömeggyártását 2015 közepére tervezik, ha láttok egyet Pécsen, légyszi küldjetek róla egy fotót…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése